Ανακύκλωση

Δράση ανακύκλωσης καπακιών

Εδώ και μερικά χρόνια πραγματοποιούνται σε όλη την Ελλάδα, από διάφορους φορείς, δράσεις συλλογής καπακιών πλαστικών μπουκαλιών τα οποία πωλούνται σε εταιρείες ανακύκλωσης. Τα έσοδα διατίθενται για αγορά αναπηρικών αμαξιδίων ή ανάλογους σκοπούς. Ένας τόνος από καπάκια μπορεί να αγοραστεί το πολύ μέχρι μερικές εκατοντάδες ευρώ. Προφανώς είναι σημαντικό για το άτομο που χρειάζεται το αμαξίδιο, το οποίο θα έπρεπε να χορηγείται από δημόσιες – κοινωνικής φροντίδας δομές, όμως δεν είναι αυτή η ουσιαστικότερη διάσταση της δράσης. Κάθε φορά που βάζουμε στην άκρη ένα καπάκι για ανακύκλωση το κάνουμε για χάρη ενός άλλου ανθρώπου, δείχνουμε έτσι έγνοια και φροντίδα στην ανάγκη του – βασική λειτουργία αλληλεγγύης, ιδιαίτερα χρήσιμη στα παιδιά, που έτσι μεγαλώνουν καλύτερα, ωριμότερα, με προοπτικές να δημιουργήσουν μια υγιέστερη, δικαιότερη κοινωνία.

Στην Κω η δράση οργανώθηκε το 2015 από την Μαρία Χατζηγιακουμή, μητέρα παιδιού που χρησιμοποιεί αμαξίδιο και Γραμματέα στο ΔΣ του Συλλόγου μας, με τη συνεργασία ενεργών πολιτών και φορέων του νησιού, με κύριο στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την στήριξη των Ατόμων με Αναπηρία που ζουν στο νησί μας. Στις αρχές του 2021 ο Σύλλογος μας πρότεινε στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου Κω συνεργασία για τη συγκέντρωση και διαχείριση των πλαστικών καπακιών. Το Λιμενικό Ταμείο Κω συμφώνησε με την πρόταση της φίλης και μέλους του Συλλόγου μας Όλγας Μουρατίδου και τοποθέτησε στο λιμάνι μεταλλικές κόκκινες καρδιές για τη συγκέντρωση των καπακιών, και ανέλαβε έκτοτε τη συνολική διαχείριση της δράσης σε συνεργασία με το Τμήμα Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Κω

Τον Σεπτέμβριο του 2019 παραδόθηκαν σε εταιρεία ανακύκλωσης με έδρα στον νομό Αττικής 9,8 τόνοι πλαστικά καπάκια, και η εταιρεία κατέθεσε τα χρήματα στο λογαριασμό του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες της Νήσου Κω “Ο Σωτήρ”, τα οποία διαθέσαμε σε υλικοτεχνικές ανάγκες στα τρία Ειδικά Σχολεία και το ΚΔΑΠ ΜΕΑ του νησιού της Κω:
Ειδικό Νηπιαγωγείο
Ειδικό Δημοτικό
ΕΕΕΚ -Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Κατάρτισης
Σβουρένειο ΚΔΑΠ ΜΕΑ Δήμου Κω


Ευχαριστούμε από καρδιάς όσους συνέβαλαν στην επιτυχία της δράσης: χορηγός επικοινωνίας ήταν ο ραδιοφωνικός σταθμός της Κω Έκφραση 97.
Θερμές ευχαριστίες στους δημοσιογράφους Γιώργο Ανδριόπουλο και Πόπη Δανελάκη για τη στήριξη, στην Κατερίνα Διακογιώργη για την διάθεση του χώρου όπου έγινε η συγκέντρωση και η συσκευασία των καπακιών, και στον κ. Χατζηδαυίδ (Μεταφορική Κω) και κ. Δαμίγο (Alfa Trans) για την δωρεάν μεταφορά των σάκων με τα καπάκια από την Κω στην Αθήνα. Πολλά ευχαριστώ στους κυρίους Βασίλη Πίτση, Σαμπάνη και Φρέντι για την δωρεάν μεταφορά από το Ζηπάρι στην πόλη της Κω, στη Διονυσία Κουτσογιώργη, χωρίς την πολύτιμη βοήθεια της οποίας δεν θα είχε ολοκληρωθεί τη εγχείρημα, και στους εθελοντές, στους πολίτες, στους επιχειρηματίες, και στους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία του νησιού. Επίσης στον Ερυθρό Σταυρό και ειδικά στην Ειρήνη Παναγιωτοπούλου, στα σχολεία, τους παιδικούς σταθμούς, το Α.Τ. Κω, το νοσοκομείο Κω, το 80 Τάγμα Υποστήριξης Εθνοφυλακής στο Πυλί, και ειδικά τον Αντισυνταγματάρχη Τεθωρακισμένων κ. Θεόδωρο Σαλίμκα για τη στήριξη της δράσης. Ως προς τους εκτός Κω υποστηρικτές μας, ευχαριστούμε θερμά την Δημοτική Ενότητα Έλους του Δήμου Ευρώτα (Λακωνία) και ειδικά την κ. Μαρία Κοπίτα η οποία, μαζί με τον Πρόεδρο του Έλους, παρέδωσαν 500 κιλά πλαστικά καπάκια απευθείας στην εταιρεία ανακύκλωσης για λογαριασμό του Συλλόγου μας . Η κ. Κοπίτα υπηρέτησε στο νησί μας ως εκπαιδευτικός, μας στήριξε και συνεχίζει να μας στέλλει έμπρακτα την αγάπη της από όπου και αν βρίσκεται.

Εκ μέρους των οικογενειών των παιδιών και ατόμων με αναπηρία στην Κω, τις καλύτερες ευχές μας για υγεία, χαρά και ευημερία!