Στεγαστικό, επιστολή στον Δήμαρχο Κω, Ιούνιος 2020

              

Προς

Δήμαρχο Κω κ. Νικηταρά Θεοδόση  

Κως  18 Αυγούστου 2020

ΘΕΜΑ: Επείγουσα ανάγκη εξεύρεσης λύσης μεταστέγασης των μαθητών του ΕΕΕΕΚ, όπου φοιτούν παιδιά με αναπηρίες και βαριές μαθησιακές δυσκολίες

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε

Θα θέλαμε να σας απευθύνουμε έκκληση εξεύρεσης λύσης για την μεταστέγαση των μαθητών του ΕΕΕΕΚ, για την οποία έχουμε συζητήσει μαζί σας τα τελευταία χρόνια, οι υπογράφουσες, μέλη του ΔΣ του συλλόγου Σωτήρ, αρκετοί γονείς μαθητών και η διευθύντρια του σχολείου. Στα πλαίσια της επικοινωνίας και της συνεργασίας μας αναζητήσαμε ορισμένες λύσεις, όπως περιγράφονται παρακάτω.

Επιτρέψτε μας στο μεταξύ να υπενθυμίσουμε τα πρόσφατα και χρόνια προβλήματα του σχολείου: καθώς αυξάνεται ο αριθμός των εγγραφών των μαθητών μειώνονται οι εκπαιδευτικές δυνατότητες στους ήδη περιορισμένους χώρους. Επιπλέον, τα μέτρα που πιθανόν να εφαρμοστούν λόγω πανδημίας όπως η απόσταση δυσχεραίνουν ιδιαίτερα την κατάσταση, η οποία γίνεται επείγουσα αφού τα σχολεία είναι προγραμματισμένο να ανοίξουν σε μερικές εβδομάδες.

Έπειτα υπήρχαν προβλήματα στέγασης από την αρχή της λειτουργίας των ΕΕΕΕΚ Κω (Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης), τον Σεπτέμβριο του 2017. Όπως οι τουαλέτες που βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο, με δυσκολία πρόσβασης για όλα τα παιδιά και κυρίως εκείνα που κινούνται με αναπηρικό αμαξίδιο. Ακόμα, η αυλή είναι μικρή και φτιαγμένη από τσιμέντο, ενώ προστέθηκαν τα προηγούμενα χρόνια κοντέινερ για αίθουσες. Σοβαρότερο όμως θεωρούμε το ότι δεν έχουν τοποθετηθεί στέγαστρα και τα παιδιά εκτίθενται στη βροχή και τον ήλιο.

Αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες και το ενδιαφέρον σας για εξεύρεση λύσης στη μεταστέγαση του ΕΕΕΕΚ σε κατάλληλους και λειτουργικούς χώρους. Θα επιθυμούσαμε για αυτό το λόγο να προτείνουμε μια άμεση αλλά οπωσδήποτε προσωρινή λύση, την μίσθωση από τον Δήμο Κω ενός από τα ξενοδοχεία που φέτος παρέμειναν κλειστά λόγω πανδημίας. Θα χρειαστούν τουλάχιστον δεκαπέντε (15) αίθουσες στεγασμένες σε αντίστοιχα δωμάτια. Επίσης το ξενοδοχείο χρειάζεται να έχει πρόσβαση για ΑΜΕΑ, τα δωμάτια να βρίσκονται στο ισόγειο και να διατίθεται τουαλέτα ΑΜΕΑ. Τέλος χρειάζεται να παραχωρηθούν στο ΕΕΕΕΚ από το ξενοδοχείο: ένα μέρος  της  κουζίνας για τα μαθήματα μαγειρικής, 4-5 τραπέζια στην τραπεζαρία για την εστίαση των μαθητών, χώρος μέσα στο κτίριο για την γυμναστική τους όταν οι καιρικές συνθήκες δεν θα επιτρέπουν να γίνεται σε εξωτερικό χώρο και εξωτερικός κήπος για το εργαστήριο κηπουρικής.

Σύμφωνα με την έρευνα που κάναμε, υπάρχουν ορισμένα ξενοδοχεία στην πόλη της Κω που πιθανόν να πληρούν τα παραπάνω κριτήρια, όπως το Ramira και το Niriides στο Ψαλίδι και το International και το Ζέφυρος στην Βασιλέως Παύλου, κι ίσως να υπάρχουν κι άλλα που δεν γνωρίζουμε.

Τέλος, κατόπιν προφορικής μας συνεννόησης στην ευρεία συνάντηση του Ιουνίου 2020, αναζητήθηκαν οικόπεδα για ανέγερση νέου σχολείου στην πόλη της Κω και στο χωριό Ζηπάρι και κατασκευαστικές εταιρείες, όπου υπάρχουν διάφορες προτάσεις. Εντούτοις θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο να αναλάβει η Δημοτική Αρχή την οριστική απόφαση για μελέτη και υλοποίηση του έργου,  είτε με τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου είτε με εξωτερικούς συνεργάτες.

Σε κάθε περίπτωση παρακαλούμε θερμά για την άμεση, γραπτή απόκριση σας για το θέμα.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Η Πρόεδρος ΔΣ του Συλλόγου Μαρία Φρατζή

Η Γραμματέας ΔΣ του Συλλόγου Μαρία Χατζηγιακουμή